Friday, September 3, 2010

FAKES ARE NEVER IN FASHION


Mulle väga meeldib, et üks moeajakiri nagu Harper's Bazaar on ette võtnud võidelda ja teadvustada inimestele võltskauba olemasolust, ostmisest ja tagajärgedest ning seda kampaania kaudu Fakes Are Never In Fashion.

Tore on, et selle ettevõtmisega selgitatakse inimestele, kuidas võlts Louis Vuittoni koti, Chaneli parfüümi, Versace särgi, C.Laboutin'i saabaste, M.A.C kosmeetika jne ostmine ei ole cool.
Võltskauba ost ei piirdu vaid ebakvaliteetse kauba kandmise ja omamisega, vaid ulatub palju sügavamale. Võin tuua siinkohal vaid mõned näited; võltskauba ostmisega toetatakse odavat laste tööjõudu, mis kergelt öeldes toimub hirmsates oludes, raha väljavool oma riigist 3.ndatesse riikidesse, kus suurendatakse võltskauba tootmist veelgi, samuti on suur tõenäosus rikkuda oma tervist. Näiteks on kindlaks tehtud, et järgitehtud parfüümid sisaldavad uriini ja muid koostisosi, mis tekitavad nahaärritusi ja haigusi.
Paljude eestlaste seas on populaarsed UGG-stiilis jalanõud. Originaal UGG jalanõud on tuntud oma mugavuse, hea õhu läbilaskvuse ja niiskuskindluse poolest, mille kandmist soovitatakse paljudele, kel on nt. artriit või reuma. Võltsid UGG jalanõud võivad aga hoopis jalale kahju teha ja põhjustada isegi jalgade deformeerumist. Inglise arstid on kirjutanud, et eriti on need ohtlikud kasvueas lastele, kelle jalad alles arenevad. Eestis on populaarne ka Hello Kitty, kuid ka suurem osa siinpakutavast nunnu kiisupildiga kaubast on odav aasia rämps.

Egiptuses, Türgis, Hispaanias, Rootsis ja Itaalias olen ostutänavatel näinud palju võltskaupa. Kurb on see, et ka Eestis levib võltskaup laialdaselt. Budaari turul, osta.ee-s ja paljudes netipoodides saab osta nn.1:1-le tehtud kaupa täpselt sellist nagu hing ihkab. Prantsusmaal on aga sätestatud päris karmid meetmed- võltskotiga tänaval käies võib saada suure trahvi või isegi vanglakaristuse. Siin eestiski peaksime aru saama, et võltssulgedega ei maksaks end ehtida.

0 comments: