Sunday, November 22, 2009

Karamelllll!!!





Karamelli-õunte tegemine on paras mässamine, aga tasub vaeva ära, sest need on niiiii head xD
Nii..10 õuna valmistamiseks on tarvis:
  • 250 ml(1 tass) valget suhkrut
  • 250 ml pruuni suhkrut
  • 175 ml taluvõid
  • 300 ml kondenspiima
  • 150 ml maisisiirupit
  • 1/4 tl soola
  • 2 tl vanillisuhkrut
(pähkleid/komme katteks vastavalt soovile, võib lisada karamelli ka 1/2 tl kaneeli) Kindlasti on veel vaja kas chopsticke (hiina söömispulki), jäätisepulki, oksi või muid puujuppe, millest hiljem kinni hoida, et õuna süüa.

1. Pese õunad, eemalda vars ja pista puupulk tugevasti õuna südamikku nii, et see ilusti püsti seisaks.
2. Võta 3-liitrine paksupõhjaline keedupott, sulata selles valge ja pruun suhkur, või, kondenspiim, maisisiirup ja sool. Tuleb kuumutada keemiseni, aga seejuures ära unusta koguaeg segada, muidu kõrbeb suhkur põhja.
3. Nüüd võta kuumust vähemaks (keskmine kuumus), 20-30 min, kuni karamell muutub tumedamaks ning pakseneb.
4. Võta kõrvale tass külma veega. Selleks et teada saada, millal karamell on valmis, tuleb 1 tl karamelli lasta kukkuda külma vette; kui on tekkinud lahustamatu, pehme pallike, on karamell valmis.
5. Kui karamell on valmis, tuleb võtta pott pliidilt, segada sisse vanillisuhkur ning siis lasta 5 min jahtuda.
6. Pane juba valmis küpsetuspaberiga ketud alus (mis mahuks ka külmikusse), kuhu saaks hiljem kastetud õunad panna. Hea oleks määrida see võiga üle -hiljem tulevad õunad nii paremini küpsetuspaberilt lahti. Kui tahad õunad pähklite või kommidega katta, pane valmis ka kausid, mille sisse saaks karamelli-õunad kasta.
7. Hoides pulgast kinni, kasta (kindlasti kuivad!) õunad karamelli sisse nii, et need oleksid ilusti kaetud (kes soovib kastku ka pähklite/kommide sisse).
8. Pista õunad 15 min külmkappi jahtuma.

Laisematele on lihtsam variant xD
  • 700 g karamellikomme
  • 4 spl piima
  • 10 õuna
Pista kauss karamellikommide ja piimaga mikrolainahju kõrgele kuumusele. 30 sekundiliste intervallidega võta välja ja sega, et tekiks ühtlane mass. Siis kasta õunad karamelli ning jätka sarnaselt nagu eespool õpetatud.

p.s pulkadele võib peale teha ilusad lipsud.

Head maiustamist!



0 comments: